Hej alla vänner och nya läsare! Kul att ni ville titta in på min sida och läsa om hur livet är, mina tankar och allt annat som händer. Just nu sitter jag här framför TV:n och tittar på Eurovisioncirkusen igen. Första semifinalen är i full gång och än så länge är jag mer imponerad av alla effektfulla och kreativa scenframträdanden än vad jag är över låtarna. Men jag får väl se, det är många låtar kvar att lyssna på!

Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw tycker jag klarar sig jättebra. Inslaget när de låtsades vara taxichaufförer och hämtade upp Eurovisionfans var kul.

I kvällens semi är det 18 bidrag som tävlar och 10 av dem kommer gå vidare till finalen. På torsdag avgörs semifinal två och då är det lika många tävlanden men det skulle ha varit 19 om inte Rumänien uteslutits.

Jag hade helt missat att Rumänien stängts av från Eurovision och skälet är tydligen att deras Public Service-bolag har en stor skuld till European Broadcasting Union (EBU) på cirka €10 miljoner. Summan är hissnande och jag undrar hur den uppkom och vad den beror på.

Eurovision och ekonomi är egentligen ett helt kapitel för sig. Det ligger ett mystiskt skimmer över hela det ekonomiska upplägget. Enligt SVT kommer man spendera ungefär 125 miljoner av licenspengarna för att bekosta årets evenemang, dessutom tillkommer minst 60 miljoner i utgifter som Stockholms Stad bekostar. Så totalt blir det minst 185 miljoner kronor som satsas på årets tävling, vilket är mindre än vad flera andra länder betalt för sina tävlingar.

Det är också luddigt om huruvida SVT får in några pengar eller bidrag utifrån för att arrangera tävlingen. Men men, jag är inte så insatt i tv-produktion så jag kan inte avgöra om det är skäliga summor att betala så jag fokuserar på musiken istället och låter journalister gräva i eventuella oskäliga kostnader. En sak är i alla fall säker, upplägget med två semifinaler och en final är definitivt mycket mer kostsamt än att bara ha en final.

Nu när jag har hört alla låtar måste jag nog säga att Ungern är min favorit. Men om jag tittar på oddsen hos Unibet är bidraget långt ifrån någon favorit, det är istället Ryssland. Tror de till och med är favoriter att ta hem hela tävlingen. Ryssland hade ju precis som Sverige ganska nyligen värdskapet för Eurovision, det var 2009 och Alexander Rybak tog då hem segern.

Men nu kan jag andas ut! Ungern har gått vidare! Sändningen gick också bra förutom lite strul på slutet med snabbreprisen när fel land visades till fel bidrag. Men det var inte så allvarligt så det blir tummen upp för kvällens semi! Nu hoppas jag de kan upprepa en lika bra sändning på torsdag, då är det bland annat Norges, Australiens och Danmarks tur att tävla.

Dags att sova!

Godnatt!