SommarlektyrSnart är det äntligen dags för semester! Jag har inga speciella planer utan tänkte göra små utflykter och ligga och lata mig så mycket det bara går på stranden eller i hängmattan. Sommar i P1 är ett måste liksom massor av bra böcker.

Jag håller på och bunkrar upp med sommarlektyr just nu och om du har några tips på böcker jag borde läsa så är du mer än välkommen att höra av dig! Behöver du själv tips så kan jag rekommendera små noveller från bokförlaget Novellix. Det är små tunna noveller i pocketformat som man enkelt får med sig i väskan. De väger ingenting och tar som sagt minimalt med plats så de är enkla att bära med sig.

Novellix har noveller från ett brett urval av författare så det finns något för alla smaker. Jag gillar formatet med små korta böcker som är enkla att ta med sig. Det är inte alltid jag är sugen på att ta mig igenom en hel bok utan ibland vill jag bara ha en kort berättelse och då är de här böckerna perfekta. Man kan beställa dem direkt från bokförlaget om man vill eller via nätbokhandlar som adlibris och bokus. Förut har det också gått att prenumerera på novellerna så att man får en novell per månad under en viss period. Jag har inte testat prenumerationstjänsten men idén tilltalar mig eftersom jag har så svårt att välja böcker.

När jag var yngre hade jag mycket lättare att välja böcker. Jag kunde stå länge i bokhandeln och läsa baksidorna innan jag slutligen valde ut de böcker jag ville ha. Kanske beror mina nuvarande problem på att jag inte längre vill läsa deckare, och just deckare är det som de flesta butiker tycks erbjuda i parti och minut. Jag har läst så många dåliga deckare att jag har blivit helt avskräckt från genren, så nu är det skönlitteratur som gäller.

Bristen på bokhandlar gör det också svårt att välja böcker. Det är inte samma sak att handla från nätet som att stå i en välfylld bokhandel och botanisera bland olika titlar. Häromdagen när jag besökte adlibris så verkade det inte heller vara böckerna som stod i fokus. Det första jag möttes av var en stor reakampanj för garner!? Är det bara jag som inte förstår sambandet mellan bokhandel och stickning? När jag började utforska utbudet noggrannare upptäckte jag att det inte stannat vid garner. Nej, nu har nätbokhandeln adlibris förvandlats till hobby- och leksaksbutik också! Kanske har detta pågått länge utan att jag märkt det, men jag blev väldigt häpen för det var nu jag först såg det.

En bok som jag bestämt mig för att läsa efter ett tips på bloggen bokhora.se är ”Världens vackraste man” av Lena Ackebo. Den verkar lagom. Två andra böcker jag också ska skriva upp på läse-listan är ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” av Tom Malmquist och ”Liv efter Liv” av Kate Atkinson.

Kommer ni ihåg att jag skrev att det inte fanns så snygga badkläder att köpa? Nu har jag hittat ett hiskeligt dyrt märke som har riktigt snygga bikinis, baddräkter och strandplagg. Paolita heter det och om du är nyfiken kan du besöka deras webbsite. Franska Princess Tam Tam har också en del snyggt!

Nej, nu ska jag pyssla om blommorna och sen sova en stund innan det är dags att gå upp och jobba igen.